Korsa Fulufjället på skidor

Upplev stillhet och storm, gnistrande snö och solsken på en tredagars ”miniexpedition” genom Fulufjällets nationalpark. Ta dig fram för egen kraft över den vidsträckta högfjällsplatån i sällskap av likasinnade och ledd av en professionell guide.

Den här turen är för dig som vill tillbringa kvalitetstid på fjället men samtidigt vill ha säkerheten av en duktig guide som kan lära dig mer om fjället och bjuda på viktiga tips och knep på hur du bäst och säkrast skidar och tältar i fjällmiljö. Vi bor i moderna fjälltält, sover i varma vintersovsäckar på bekväma liggunderlag. Men vi är utomhus i en krävande miljö som ställer krav på oss att klara turen fysiskt och psykiskt. Turen går i en nationalpark – här finns inga vägar eller skoterleder så vi får klara oss själva från start till mål, även när det är kallt, blött och mörkt.

Ta dina egna turskidor eller hyr av oss. Vi förser dig med pulka, plats i tält och all övrig utrustning som du behöver för att ta dig fram på fjället och för att övernatta bekvämt. Du behöver ändå se över din utrustning, studera packlistan noga innan du anländer!

 

 

Program

Dag 1

Vi träffas kl. 8 på startplatsen vid södra delen av Fulufjället. Över en kaffe packar vi våra pulkor och testar ut våra skidor, vi hjälps åt att se till att packningen blir rätt och att allt är med. När vi är redo för avfärd ger vi oss upp på fjället. Första biten genom skogen är tuff men väldigt vacker och efter någon timme når vi trädgränsen. Här möts vi av dagens, första väder. Fulufjället är likt andra högfjällsområden känt för ett ständigt skiftande väder och du får räkna med att möta snö, sol, vind och stiltje om vartannat under dina tre dagar.

Vi finner ett skyddat ställe och avnjuter vår lunch innan färden fortsätter mot dagens mål. När solen börjar gå ned är det dags att slå läger. Vi finner en fin plats för tälten och bygger vindskydd i snön för matlagningen. Det är mycket som ska fixas med och det får ta tid, att slå läger på vintern innebär många moment som ska bli rätt. Vi lagar ett gott mål mat tillsammans och samtalar om dagens intryck samtidigt som vi smälter snö på köken för att fylla på våra vattenreserver, kanske spelar norrskenet för oss under tiden. En efter en kryper vi ner i sovsäckarna och låter nattens mörker söva oss.

Dag 2

Vi vaknar tidigt, lagar frukost och smälter mer snö. Sedan river vi lägret, packar våra pulkor och ger oss av på skidorna igen, mot nya mål att upptäcka på fjället. Under helgen kan vi förvänta oss att passera några av sevärdheterna Tangådalen, Girådalen, Altarringen, Bergådalsstugan och Rörsjöarna. Förutsättningarna för gruppen och föret får avgöra men med rätt före, väder och inställning kan vi ta oss hela vägen till det gamla trädet Old Tjikko vid fjällets norra ände. Vi finner också tid att studera kartan tillsammans, alla som vill får hjälpa till med navigationen på klassiskt vis. En klar dag ser vi Grövelsjön och Städjan norrut och Rendalssølen åt väster, en dag med dimma och snö ser vi ingenting. Oavsett sevärdheter är det i dagens slut dags att slå läger igen, tält ska resas och snö ska smältas och mat ska lagas. Sömnen kommer tidigt och är väldigt välkommen.

 

Dag 3

Vi vaknar till en ny dag på en morgon ganska lik den förra. Frukost och kokkaffe får oss mätta och varma och vi river åter vårt läger för natten.  Kroppen är trött men det är nerförsbacke mesta av vägen ner för fjället och fram till bilarna. Vid lunchtid är vi åter i civilisationen, fulla av nya intryck och kunskaper.

Boka din upplevelse direkt online

Vanliga frågor och svar

VARFÖR RESA MED FJÄLLÄVENTYR?

Våra guider är passionerade, professionella och har lång erfarenhet och lokalkännedom av ditt resmål. Vi ser till att all logistik kring din resa går så smidigt som möjligt och säkerställer att din tid inte tillbringas på fel saker. Fjälläventyr har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet.

HUR SKA JAG KLÄ MIG?

Vädret i bergen växlar fort och det är viktigt att vara förberedd. Klä dig enligt lagerprincipen och undvik bomull närmast kroppen, vind- och vattentätt ytterlager är viktigt som skydd mot elementen. En värmande dunjacka behövs på kvällen och vid raster. Packa extra underställ, handskar, varma sockor och mössa. Glöm inte solskyddsfaktor, solglasögon och skidglasögon.

VAD SKA JAG HA MED MIG?

Vi rekommenderar alltid att man tar med sig egen utrustning eftersom den känns oftast mest bekväm.

 

 • Kniv, spade, multitång.
 • Pannlampa, tältlampa, tändstickor
 • Bestick och kåsa
 • Oisolerad flaska och termos.
 • Snacks. Snåla inte!
 • Extra skor eller fotpåsar
 • Kläder enligt lagerprincipen
 • Dunjacka
 • Extra underställ och varma sockor
 • Extra handskar/vantar, mössa
 • Lagningskit.
 • Toapapper, tandborste
 • Extra batteri till lampor, mobiltelefon
 • Goggles eller solglasögon

Vill du komplettera med något finns en butik i Sälen, se vad de har här

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi anpassar våra resor och utflykter i bästa mån efter väder och vind. Vissa aktiviteter kan komma att ändras pga av väder.

FÅR BARN FÖLJA MED?

Den här turen kan vara krävande och går i oländig terräng långt bort från civilisationen och lämpar sig därför inte för barn. Ungdomar över 16 är välkomna.

Reseförsäkringar?

Det är viktigt att du har koll på din egna reseförsäkring samt även ditt sjukvårdskort som man kan beställa från Försäkringskassan.

Vi har resegarantiförsäkring ställd hos Kammarkollegiet