Upplev Fulufjället till fots

På Fjälläventyrs guidade vandringsturer på Fulufjället anpassar vi tempot så alla har en trevlig tid i naturen. Vi rör oss tillsammans med likasinnade till fots med vår egen packning på ryggen, och den erfarna guiden lär ut grunderna som behövs för att själv kunna ge sig ut på vandring i fjällvärlden under barmarkssäsongen. Dagen börjar med att vandra genom orörd gammal svensk urskog, vi ser lämningar från istiden och mer sentida spår av människa och klimat. På kvällen slår vi läger vid ett vattendrag och lagar mat tillsammans över gasolköket eller öppen eld, och vilar våra trötta fötter efter en dag full av intryck. Om vädret är fint sitter vi och pratar tills den korta natten är över oss, de som vill kryper ner i säcken och somnar till ljudet av nästan ingenting.

Morgonen därpå river vi lägret och fortsätter ut på fjället, njuter av vyerna och den höga, klara luften. Vi viker av från leden och lär oss grunderna i navigering och säkerhet, och hur den mysigaste platsen att pausa väljs ut redan på kartan. Under dagen upplever vi den gamla fjällplatåns unika naturvärden och på kvällen slår vi läger på bekväm närhet till Rösjöstugorna där möjlighet finns till att bada och basta.

På tredje dagens morgon river vi åter vårt läger och vandrar vidare mot Old Tjikko, en gran vars rotsystem daterats till mer än 9 000 års ålder och därmed gör det lilla trädet till ett av världens äldsta. Turen avslutas med att beskåda Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, innan vi återvänder till parkeringen och den första glimten av civilisation sedan vi lämnade.

 

Turen passar fint för vuxna och ungdomar från ca 12 års ålder. Ingen tidigare erfarenhet krävs, det räcker med grundläggande fysik men du behöver vara fritt rörlig och fri från krämpor eftersom terrängen präglas av blocksten och några svårframkomliga passager.

Det är rådigt att själv ta med sig ett par bekväma kängor eller kraftiga, vädertåliga skor. Det blir många kilometers vandring per dag och fötterna är viktiga att sköta om. Du får en detaljerad packlista i god tid före turen och vi erbjuder bra priser på att köpa och hyra de saker du inte äger. I priset ingår del i tält och kök, sovsäck och liggunderlag samt mat under hela turen. Tanken med helgens aktivitet är att du ska få kännedom om och känna dig bekväm att själv använda dig av modern fjällutrustning, så att nästa tur kanske blir på egen hand eller med familjen.

Den här turen går fint att göra även utan guide för den som vill prova själv. Kartor, packlista och information får du när du hyr utrustningen hos Fjälläventyr!

 

Program

Dag 1

Vi möts på parkeringen vid Naturum Fulufjället kl. 10.00 och går igenom packningen. Alla får ryggsäckar för sina egna saker och den gemensamma packningen delas upp mellan deltagarna efter förmåga. Därefter går guiden igenom färdplanen på kartan och vad som är viktigt att tänka på inför en fjällvandring. Sedan bär det av till fots genom Fulufjällets karaktäristiska gammelskog och vidare över de branta blockstensfälten upp mot kalfjället. Vi avnjuter lunch längs vägen och får en chans att njuta av utsikten och vila benen, och så går vi vidare ut på det karga fjället mot vårt nattläger, bort från leden med karta och kompass i handen. Under vandringen går vi igenom navigering och säkerhet i fjällmiljö, vad som är viktigt att tänka på och vad som behöver tas med på turen. Och så plötsligt har vi funnit en fin plats, så vi reser våra tält och lagar middag tillsammans. Om vädret tillåter sitter vi och samtalar tills den korta natten gör intåg, annars myser vi i tältets skyddande atmosfär och vaggas till sömns av regnets smatter mot tältduken.

Dag 2

Vi vaknar i våra sovsäckar, kanske av att solen steker mot tältduken eller av att vinden rister i densamma. Oavsett så går vi så småningom upp och lagar frukost. Kokkaffet piggar upp och  efter var sin kort vända bakom en sten är alla laddade på att gå. Vi river tälten och om det regnar ges nyttiga tips om hur tältet bäst tas om hand för att slippa blöta ner resten av packningen. Vi vandrar vidare över den nästan månlika fjällplatån och noterar växter som knappt finns att finna på något annat fjäll. Fulufjället är ett av Sveriges få orörda fjäll, där har aldrig bedrivits rennäring.  Framåt eftermiddagen, efter några sköna pauser för att vila fötterna och avnjuta lunch, ankommer vi Rösjöstugorna där vi slår läger. Här finns bastu och badmöjligheter, en chans att återfå lite energi och unna sig rast, vila och kanske en stunds fiske eller en båttur på sjön innan middag och läggdags.

Dag 3

Vi vaknar till en ny dag på en morgon ganska lik den förra. Frukost och kokkaffe får oss mätta och varma och vi river åter vårt läger för natten. Den här gången beger vi oss till Old Tjikko, den gamla och till utseendet oansenliga granen vars rotsystem daterats till över 9000 års ålder, något som gör trädet till ett av världens äldsta. Är vädret klart ser vi ut över norra Dalarna och över till Idre och Grövelsjön. Från Old Tjikko går vi leden mot Sveriges högsta vattenfall vid Njupeskär och nu börjar vi för första gången se mycket folk igen. Just trädet och fallet är populära utflyktsmål, medan de delar av fjället du just lämnat bakom dig är få förunnat att uppleva. Och vips är vi åter på parkeringen igen, lagom till lunchtid. Vi packar ur, säger farväl och kanske byter vi nummer med nya vänner. Sedan vänder vi hemåt igen, med massor av nya erfarenheter i bagaget och längtades efter nästa tur i fjällen.

Boka din upplevelse direkt online

Vanliga frågor och svar

VARFÖR RESA MED FJÄLLÄVENTYR?

Våra guider är passionerade, professionella och har lång erfarenhet och lokalkännedom av ditt resmål. Vi ser till att all logistik kring din resa går så smidigt som möjligt och säkerställer att din tid inte spenderas på fel saker. Fjälläventyr har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet.

HUR SKA JAG KLÄ MIG?

Vädret i bergen växlar fort och det är viktigt att vara förberedd. Klä dig enligt lagerprincipen och undvik bomull närmast kroppen. En värmande tröja och regnjacka kan vara skönt på kvällen. Välj gärna kängor med lite högre skaft eller grövre gymnastikskor. Badkläder är skönt att ha, ibland kan det bli bastu på fjället, och glöm inte solskyddsfaktor, samt insektsmedel. Solglasögon och senilsnören kan vara gott att använda. Se här

VAD SKA JAG HA MED MIG?

Vi rekommenderar alltid att man tar med sig egen utrusting eftersom den känns oftast mest bekväm.

  • Vattenflaska
  • Kniv
  • Pannlampa
  • Hygienartiklar
  • Handduk/badkläder
  • Solglasögon eventuellt solskyddsfaktor
  • Myggmedel
  • Extra underställ, strumpor och kalsonger
  • Eventuellt starkare drycker

Vill du komplettera med något finns en butik i Sälen, se vad de har här

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi anpassar våra resor och utflykter i bästa mån efter väder och vind. Vissa aktiviteter kan komma att ändras pga av väder.

FÅR BARN FÖLJA MED?

En utmärkt aktivitet att ta med barnen på!

Reseförsäkringar?

Det är viktigt att du har koll på din egna reseförsäkring samt även ditt sjukvårdskort som man kan beställa från Försäkringskassan.

Vi har resegarantiförsäkring ställd hos Kammarkollegiet