Dagstur på 5-6 timmar

Har du redan kört en hundspannstur med oss eller vill du bara få lite mer tid på släden? Vi bygger upp detta äventyr så att du får vara med och delta i uppsättningen av ert spann. Lär er hur man selar hundarna och se hur vi bygger ett team. Vilka hundar får springa längst fram, varför väljer man vissa hundar att springa närmast släden och vart springer ledarhunden? Efter instruktioner och säkerhetsgenomgång, rycker vi våra ankarlinor och ekipagen sticker iväg, två personer på varje släde, en kör och en sitter i som passagerare. Turen går både på kalfjäll men fortsätter ner genom gammelskog till den vackra fäbodvallen Vålbrändan. Här tar vi hand om hundarna innan vi lagar lunch över öppen eld. Här finns också tid att tillbringa med våra supermysiga hundar och lär sig mer om hur livet är som draghund. Vår dagsturer håller ett mindre antal deltagare vilket ger en intimare och mer exklusiv känsla.

Boka din dagstur här

Hundförare eller Mushers

Ludwig Lind

Grundare och VD sedan 2002. Musher, Fotograf, Äventyrare, certifierad Wilderness First Responder

Född och uppvuxen i Sälen och tredje generationens upplevelse-entreprenör. Passionerad hundförare "musher" och äventyrare sedan 1988. "Det jag älskar med Fjälläventyr är den känsla som skapas av kombination av natur, djur och där likasinnade möts för att prova något nytt för första gången."

+46 280 210 11
ludwig@fjallaventyr.com

Björn Olsson

Fjällguide / cykelinstruktör, certifierad WFR, WRT Pro

Passionerad fjällromantiker från Stockholm som tagit sig i kragen och bytt bjudluncher mot de fria vidderna. Cyklat mountainbike i hela sitt liv och fallit pladask för packrafting de senaste åren.

+46 280 210 11
bjorn@fjallaventyr.com

Ida Thomstad

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Oppvokst i en forsvarsfamilie med forkjærlighet for eventyr. Overlevelse i naturen, klatring og alle typen skikjøring har vært en stor del av mitt liv.

+4799035821
ida@fjallaventyr.com

Christian Ekstrand

Fjällguide och eventansvarig

Christian är en go å glad gubbe från västkusten som efter många år i restaurang miljö äntligen hittat ut i skog och natur. Har studerat Outdoor Adventure Management i USA, WRT PRO, Quiz vinnare.

+46 280 210 11
christian@fjallaventyr.com

Axel Skotte

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Fjällets yngling som det till trots har flest timmar i och strax utanför en packraft. Hundälskande före detta skidfantom med ett lugn som smittar av sig och företagets absoluta etta på att göra fläskpannkaka.

+46 280 210 11
axel.skotte@fjallaventyr.com

Lisa Carlson

Fjällguide

Kombinerar nyfikenhet med lugn, pannben med empati och har en fantastisk hand med hundarna. Trivs sommartid bäst med tältet på ryggen eller med en paddel i handen.

lisa@fjallaventyr.com

Vanliga frågor - FAQ

VART SAMLAS MAN?

Vi träffas mellan Gammelgården och Sälensfjällkyrka. Det finns en restaurang som heter Appetito, mitt emot Gammelgården. Där kan ni ställa er bil och gå de sista 70 metrarna till vår startplats vid vägen. Om du färdas till fots från Högfjällshotellet är det cirka 750 meter i östlig riktning längs väg 66. Position: 61°09’26.8″N 13°07’54.8″E

Det finns även en karta längst ner på denna sida.

NÄR SKA VI VARA PÅ PLATS?

Eftersom vi behöver samla in alla och ta betalt, är det viktigt att ni är där minst 15 minuter före avgång. Hundarna är väldigt otåliga och vi kan dessvärre inte vänta på er om ni är sena.

Vad händer om vi kommer försent till avgången?

Våra turer kräver minst 15 minuter uppsamling, genomgång och utdelning av spann. Våra hundar är ivriga att komma iväg liksom våra gäster och turen måste starta på bokad tid. Är ni inte på plats minst 15 minuter före bokad tid riskerar ni att förverka er plats utan ersättning.

MÅSTE TURERNA FÖRBOKAS?

Eftersom vi tar med hundar för antalet deltagare behöver din bokning ske senast dagen före. Tänk på att vara ute i minst 2 veckor i förväg om du vill försäkra dig om en specifik tid. Våra turer fylls upp fort! Våra heldagsturer bokas via mail info@fjallaventyr.com

HUR SKA JAG KLÄ MIG?

Klä dig som i skidbacken men byt ut pjäxorna mot skor med höga skaft. Givetvis har du mössa och goggles eller solglasögon. Om det är mycket vind kan man använda en balaklava eller liknande för ansiktet. Tänk också på att ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främst på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

KÖR VI SJÄLVA HUNDSPANNEN?

Japp, på våra turer är ni själva med och kör hundspannen. Det är inget att oroa sig för, alla är nybörjare och det räcker att en per släde kan köra.

GÅR DET FORT?

Allt är relativt, men hastigheten är helt beroende på föret. Hundspann kan absolut vara en fartfylld aktivitet men även en upplevelse där man forserar ny terräng där ingen tidigare har åkt. Hastigheten är mellan 10 – 25 km/timme, vilket upplevs som fort när man står så nära snön.

HUR MYCKET ORKAR HUNDARNA DRA?

Våra hundar börjar sin träning tidigt på hösten och orkar dra flera mil om dagen. Det är faktiskt så att hundarna mår som absolut bäst av att få arbeta. I kilo brukar vi säga att hundarna drar sin dubbla kroppsvikt eller max 210 kg/släde. Skulle ekipagen bli tyngre så använder vi fler hundar.

KAN ALLA KÖRA HUNDSPANN?

De flesta som kommer till oss har aldrig kört hundspann tidigare. Du behöver vara frisk fysiskt och inte lida av några skelett eller muskelskador som hade hindrat dig att åka tex slalom. Gör du det, meddelar du det när du bokar så ser vi till att det finns en plats för dig hos guiden.

Vi har barn under 12 år som skulle vilja följa med på dagsturen?

Vår dagstur kräver förkunskap och riktar sig framförallt till personer över 12 år.

JAG ÄR GRAVID/HAR EN ARM- BEN- RYGGSKADA, ÄR DET LÄMPLIGT FÖR MIG ATT ÅKA MED?

Det är individuellt och vi vill uppmärksamma att hundspann kan medföra vissa risker. Det är ungefär lika farligt som att åka skidor och känner du dig osäker kan du meddela oss om ditt tillstånd när du bokar så kan du få åka med guiden. Har du en arm- eller benskada uppmanar vi dig att alltid sitta i släden. Skulle du ha en ryggskada kan det vara en bättre idé att köra. Lederna som vi kör på kan vara skumpiga men håller man ner farten är det oftast inga problem.

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi kör oavsett väder men anpassar turen till rådande väderförhållanden. Snö, vind och kyla tillhör vår vardag och ger turen en annan dimension som kanske blir det ni uppskattar mest.

Här startar våra fjällturer med hundspann