Besök vår hundpark och se vår höstträning

Välkomna till vår hundpark och se hur våra draghundar bor. Vi pratar om och umgås med hundar tämligen uteslutande så det bör vara ett av dina intressen. Nu under hösten så kan du vara med och lära dig mer om hur hundarna tränas. Vi träffas 08:30 i kenneln och berättar mer om hundarna innan vi spänner för dem framför vår fyrhjuling. Upplevelsen vara ca 1,5 timme och medans hundarna är ute och springer kan ni vänta kvar med resterande hundar och en guide för fortsatt hundmys.

I själva hundparken bor närmare 80 härliga huskys i rastgårdar och vi lägger upp besöket lite efter våra besökares önskemål.

Det är inte tillåtet att gå in i hundparken utan en Fjälläventyrguide och förbokad tide. Ni får heller inte ta med egna hundar in i parken.

 

 

 

 

 

Boka ditt besök här

Våra hundar

Vår kennel består av närmare 80 draghundar. Hundarna bor och lever utomhus för att bättre anpassa sig efter rådande klimat. Hundarnas päls förstärks under den kallare perioden av året av ett tjockare lager korta hår som de senare tappar över sommaren. Husen som de sover i är värmeisolerat och vi använder oss av halm som underlag. Under vintern blir temperaruten ibland för varm i husen, varpå vissa hundar föredrar att sova utomhus, ihoprullade i snön. Varje gård har en yta på mellan 16 och 30 kvadratmeter och för unghundar finns det en rastgård på ca 180 kvadratmeter. 

Ras

När man väljer de hundar som ska springa framför sin släde utgår man i regel från den ras man är van vid. Många använder därför både Schäfer, Pointer och Setter. Men det är vanligare att man ser polarare hundraser såsom Grönlandshund, Siberian Husky och Alaskan Malamute. Vi använder oss till största delen utav en blandrashund som har fått samlingsnamnet Alaskan Husky. ”Rasen” Alaskan Huskies kom till i början av 1900 talet då hunden alltmer användes i tävling-sammanhang. De stora Alaskan Malamutsen ersattes av lättare hundar som helt enkelt var snabbare, hade bättre uthållighet och var enklare att arbeta med.

Vi söker efter hundar med stor samarbetsvilja både gentemot oss men också i teamet. Det viktigaste är dock och förblir en medfödd passion för att dra.

Mat

Våra draghundar utfodras två gånger dagligen. Under vinterhalvåret då de arbetar som hårdast består fodret till största delen av en blandning mellan kött och fisk. Vi kompletterar även med ett torrfoder som innehåller mycket proteiner och fett. För att kunna arbeta hårt krävs rikliga mängder vatten som de delvis får i sig genom så kallad ”läsk” en blandning mellan vatten och mat. En hund dricker under vintern ca 1,5 – 2 liter vatten per dag (som de delvis får i sig genom snö) och under sommaren dricker de ibland upp till 5 liter.

Fortplantning

Under de senare åren har vi börjat med preventinspruta på våra tikar. Då undviker vi tjuvparningar samt att ”det blir lugnare i ledet”. Vi har två till tre avelstikar som går i löp och tar mellan 2-3 kullar per tik. Vi tar aldrig mer än två kullar per år.

Valpträning

Valpar har en medfödd vilja att dra. Från att de får selen på sig för första gången tills att de är en av teamet. Ibland får man dock hjälpa dem lite på traven… Det finns flera bra sätt att få dem in i sin roll.

1. Lär dem sitta fast, koppelträning. Att sitta fast för första gången är en dramatisk upplevelse. Valpen försöker på alla sätt att ta sig ur sin boja innan den slutligen resignerar och finner sig i sitt nya öde. Se till att vara nära tillhands så att valpens första möte inte blir för dramatiskt! Ge inte upp för snabbt, här är det viktigt att valpen är lugn innan den belönas med frihet.

2. Sela valpen. Låt valpen känna sig trygg med sin sele och var noggrann med att valpen inte börjar bita på utrustningen. Detta är inte sött utan kan leda till olyckor i framtiden. Ingen tycker om en linbitare!!!

3. Motstånd. Här kan man använda sig av en skotermatta eller något som ligger platt mot marken. Undvik att använda något som skrämmer valpen. När valpen är helt trygg med att dra är han redo för spannet.

4. Sätt in hunden i ett team. De flesta hundarna har svårt att komma underfund med att dra om de står själva i spannet. Jag brukar sätta valpen på en ensam plats närmast släden. Här är det valpens sinne som avgör hur du skall fortsätta. Vissa hundar drar direkt andra försöker bromsa och vissa slänger sig platt på marken och blir släpade… Ge hunden tid och framförallt bli inte frustrerad eller arg. Att berömma när den gör rätt och vara tyst annars upplever jag vara det snabbaste sättet att få hunden på rätt spår. Lycka till! Och kom ihåg att sluta när det går som bäst. Hunden kommer då ha en positiv erfarenhet av att dra och inte tvärtom…

Att leda spannet

Om ledarhunden kan det skrivas otaliga berättelser om och det är även sagt att många handgemäng i 1920 talets Alaska startades över vem som hade den bäste hunden. En ledarhund är din ratt till spannet. Som guide väljer du ut en individ som passar din egen personlighet och som du anser besitta de kvalitéer som du anser vara lämpliga för arbetet framför teamet. Fysiska attribut brukar ofta vara att de är snabba och har bra uthållighet och mentala styrkor är att de har god samarbetsvilja, undviker slagsmål och har ett vaket öra för de kommandon som du vill styra hunden med.

Våra kommandon är höger, vänster, och stanna. On by kan tränas in för att lära hunden att passerar framförvarande spann och rakt fram är också användbart när du vill trampa upp ett eget spår i en t-korsning. Enklaste sätt att lära upp en ny ledarhund är att låta denne springa med en som redan kan sina kommandon. Din nya lärling kommer då att snappa upp ett och annat under tiden som han hjälper till att dra. När det sen är dags att axla rodret är det viktigt med beröm. Börja med att få hunden att titta åt de håll han ska innan beröm. Vänder sig hunden tillbaka åt höger kommer han aldrig att svänga åt vänster och vice versa. Att ge hunden beröm för små steg och utveckla därifrån är ett bra sätt att nå resultat.

Våra hjältar

Fångade av vår fantastiska fotograf Leo (IG leo_berndtson)

Austin

Avanti

Blackie och Baker

Bea

Beldin och Ilena

Ben

Bobba

Chewie

Chile

Letty och Crimson

Mary och Dallas

Grim

Grålle

Guancho

Hector och Miami

Indigo

Ivan

Skade och Jade

Kiara

Lagrave och Oryx

Leia

Lisa

Lunkan

Markos

Maroon

Padme

Ronja och Peppar

Ronja

Tösa

Umiak

Whistler

Sidney

Dolly och Silva

Lycke

Rastning

Vanliga frågor kring hundparken

Vilka dagar är parken öppen?

Parken är bokningsbar enligt bokningskalendern ovan. Du kan också höra av dig på mail för speciella arrangemang och öppertider för grupper.

Har ni valpar?

En vanlig fråga och svaret är ofta men inte alltid. Men våra stora hundar är ofta favoriterna.

Jag är hundrädd/allergisk.

Vi släpper inte ut några hundar utan att alla har gett sitt medgivande, så graden av delaktighet bestämmer ni själva.

Vad ingår i besöket?

Vi berättar om hundträning och hur livet är som draghund. Givetvis får ni chans att klappa hundarna. Men varje parkvisning blir unik efter vad våra gäster har för önskemål och vill lära sig mer om.

Jag skulle vilja vara med och träna hundarna, hur går det till?

Hundträningen sker under hösten och vi träffas på morgonen kl 08:00 förr genomgång. Efter instruktioner selar vi och spänner för hundarna. Under själva träningen står vi på flaket av en pickup som upp mot 20 hundar drar. Här får ni chansen att fråga mer om hundarna och även insupa den frostiga morgonen tillsammans med likasinnade över lite varm dryck.

Djurskydd?

Vår djurhållning är godkänd av djurskyddsmyndigheten enligt paragraf 16, regler och förordningar vid djurhållning. Det handlar om storlek på boende ytor och rastgårdar, foderhantering och vattning, erfarenhet på våra guider samt en mängd olika kriterier som skall uppfyllas för att säkerställa hundarnas välmående. Kort sagt en välbehövlig myndighet som säkerställer att djuren mår bra på sin arbetsplats och i sina hem.

Hitta hit