Fjälläventyrs hundpark

Nu är hösten på intågande, temperaturen sjunker och med det - hundträningen.

Kanske något av årets höjdpunkt. Vi sätter som regel att när temperaturen sjunker till under +10 grader kan hundarna få börja dra med sele. Och det här jippot är något du kan följa med på. Du bokar din plats i kalendern nedan och får vara med om något helt unikt.

Vi möts upp vid 08:00 i hundparken för genomgång, ev ombyte till varmare kläder och såklart – mötet med hundarna. För att ni ska få lära er mer är ni också med och selar och spänner för hundarna innan själva fys-passet börjar. De 20-talet hundarna som ni har spänt för kommer nu dra en pickup, så fort upp på flaket innan hundarna drar iväg. Turen tar lite över en timme så vi har gott om tid att njuta av den friska morgonen och svara på frågor över en varm kopp gott.

Det här är en exklusiv upplevelse för upp till 8 besökare per dag, så skynda dig att boka för dig eller din familj.

I själva hundparken bor 82 härliga huskys i rastgårdar.

 

 

 

Boka hundträning och besök i kenneln

Vanliga frågor kring hundparken

Vilka dagar är parken öppen?

Parken är bokningsbar enligt bokningskalendern ovan. Du kan också höra av dig på mail för speciella arrangemang och öppertider för grupper.

Har ni valpar?

En vanlig fråga och svaret är ofta men inte alltid. Men våra stora hundar är ofta favoriterna.

Jag är hundrädd/allergisk.

Vi släpper inte ut några hundar utan att alla har gett sitt medgivande, så graden av delaktighet bestämmer ni själva.

Vad ingår i besöket?

Vi berättar om hundträning och hur livet är som draghund. Givetvis får ni chans att klappa hundarna. Men varje parkvisning blir unik efter vad våra gäster har för önskemål och vill lära sig mer om.

Jag skulle vilja vara med och träna hundarna, hur går det till?

Hundträningen sker under hösten och vi träffas på morgonen kl 08:00 förr genomgång och klädbyte. Efter instruktioner selar vi och spänner för hundarna. Under själva träningen står vi på flaket av en pickup som upp mot 20 hundar drar. Här får ni chansen att fråga mer om hundarna och även insupa den frostiga morgonen tillsammans med likasinnade över lite varm dryck.

Uppfödning

Vår kennel består av närmare 80 draghundar. Hundarna bor och lever utomhus för att bättre anpassa sig efter rådande klimat. Hundarnas päls förstärks under den kallare perioden av året av ett tjockare lager korta hår som de senare tappar över sommaren. Husen som de sover i är värmeisolerat och vi använder oss av halm som underlag. Under vintern blir temperaruten ibland för varm i husen, varpå vissa hundar föredrar att sova utomhus, ihoprullade i snön. Varje gård har en yta på mellan 16 och 30 kvadratmeter och för unghundar finns det en rastgård på ca 180 kvadratmeter. 

Mat

Våra draghundar utfodras två gånger dagligen. Under vinterhalvåret då de arbetar som hårdast består fodret till största delen av en blandning mellan kött och fisk. Vi kompletterar även med ett torrfoder som innehåller mycket proteiner och fett. För att kunna arbeta hårt krävs rikliga mängder vatten som de delvis får i sig genom så kallad ”läsk” en blandning mellan vatten och mat. En hund dricker under vintern ca 1,5 – 2 liter vatten per dag (som de delvis får i sig genom snö) och under sommaren dricker de ibland upp till 5 liter.

Fortplantning

Under de senare åren har vi börjat med preventinspruta på våra tikar. Då undviker vi tjuvparningar samt att ”det blir lugnare i ledet”. Vi har två till tre avelstikar som går i löp och tar mellan 2-3 kullar per tik. Vi tar aldrig mer än två kullar per år.

Ras

Vi använder oss till största delen utav blandrashundar. Under flera år har vi närmare uteslutande använt oss av Alaskan Husky som är en blandras med mycket fågelhund typ pointer eller vorsteh. Vi övergår sakta mot en mer ”lurvig” hund där blandningen mer går mot Malamuten och Siberian Huskien. Vårt mål är hellre fridfullt än snabbt.

Valpträning

Valpar har en medfödd vilja att dra. Från att de får selen på sig för första gången tills att de är en av teamet. Ibland får man dock hjälpa dem lite på traven… Det finns flera bra sätt att få dem in i sin roll.

1. Lär dem sitta fast, koppelträning. Att sitta fast för första gången är en dramatisk upplevelse. Valpen försöker på alla sätt att ta sig ur sin boja innan den slutligen resignerar och finner sig i sitt nya öde. Se till att vara nära tillhands så att valpens första möte inte blir för dramatiskt! Ge inte upp för snabbt, här är det viktigt att valpen är lugn innan den belönas med frihet.

2. Sela valpen. Låt valpen känna sig trygg med sin sele och var noggrann med att valpen inte börjar bita på utrustningen. Detta är inte sött utan kan leda till olyckor i framtiden. Ingen tycker om en linbitare!!!

3. Motstånd. Här kan man använda sig av en skotermatta eller något som ligger platt mot marken. Undvik att använda något som skrämmer valpen. När valpen är helt trygg med att dra är han redo för spannet.

4. Sätt in hunden i ett team. De flesta hundarna har svårt att komma underfund med att dra om de står själva i spannet. Jag brukar sätta valpen på en ensam plats närmast släden. Här är det valpens sinne som avgör hur du skall fortsätta. Vissa hundar drar direkt andra försöker bromsa och vissa slänger sig platt på marken och blir släpade… Ge hunden tid och framförallt bli inte frustrerad eller arg. Att berömma när den gör rätt och vara tyst annars upplever jag vara det snabbaste sättet att få hunden på rätt spår. Lycka till! Och kom ihåg att sluta när det går som bäst. Hunden kommer då ha en positiv erfarenhet av att dra och inte tvärtom…

Att leda spannet

Ledarhunden

Om ledarhunden kan skrivas otaliga skrytsamma och stolta berättelser men för att hålla sig till sanningen. En ledarhund är din ratt till spannet. Vi använder oss av kommandon som höger, vänster, och stanna. Fler ord är säkert jättebra men i vårt fall helt onödigt. Kommunicera gärna med hunden med ord som ”rakt fram”, ”lugnt och fint”, ”inte så fort” osv. Om hunden förstår ordens mening är dock en annan femma. Enklaste sätt att lära upp en ny ledarhund är att låta denne springa med en som redan kan kommandona. Din nya lärling kommer då att snappa upp ett och annat under tiden som han hjälper till att dra. När det sen är dags att axla rodret är det viktigt med beröm. Jag brukar börja med att få hunden att titta åt de håll han ska innan jag är nöjd. Vänder sig hunden tillbaka mot dig åt höger kommer han aldrig att svänga åt vänster och vice versa. Att ge hunden beröm för små steg och ständigt kräva mer är mitt sätt att nå resultat.

Djurskydd

Vår djurhållning kontrolleras årligen av djurskyddsmyndigheten enligt paragraf 16, regler och förordningar vid djurhållning. Det handlar om storlek på boende ytor och rastgårdar, foderhantering och vattning, erfarenhet på våra guider samt en mängd olika kreterier som skall uppfyllas för att säkerställa hundarnas välmående. Kort sagt en välbehövlig myndighet som säkerställer att djuren mår bra på sin arbetsplats och i sina hem.

Vi har givetvis tillstånd enligt paragraf 16 från Länsstyrelsens djurskyddsenhet att bedriva verksamhet med djurhållning.

Hitta hit

Våra hjältar

Fångade av vår fantastiska fotograf Leo (IG leo_berndtson)

Austin

Avanti

Blackie och Baker

Bea

Beldin och Ilena

Ben

Bobba

Chewie

Chile

Letty och Crimson

Mary och Dallas

Grim

Grålle

Guancho

Hector och Miami

Indigo

Ivan

Skade och Jade

Kiara

Lagrave och Oryx

Leia

Lisa

Lunkan

Markos

Maroon

Padme

Ronja och Peppar

Ronja

Tösa

Umiak

Whistler

Sidney

Dolly och Silva

Lycke

Rastning