Fjällturen med hundspann - vår storsäljare

Välkomna till en storslagen upplevelse i Sälen! Hundspann, ett roligt färdmedel som alla kan köra, tar dig genom svåråtkomliga naturområden och till den mysiga lilla fjällserveringen Storfjällsgraven med anor som sträcker sig tillbaka till 50 talet. På vår färd njuter du av orörd natur, vackra vyer och får ta del av Storfjällsgravens historia.

När ni anländer till vår startplats senast 15 minuter före bokad tid, får ni en genomgång i körteknik och upplägg innan ni blir tilldelade era slädar. Det är lätt att lära sig, spännande och ett annorlunda sätt att se mer av fjället. På första spannet kör guiden och era spann följer efter. Framme vid Storfjällsgraven värmer vi oss framför brasan och för de som vill finns möjlighet att fika. Självklart gossar vi också med hundarna. Turen fortsätter sen ner för fjället och ger dig härliga utförslöpor som oftast lockar till skratt.

Tänk på att hundspannsturen behöver förbokas.

Kommentarer från våra gäster:

”Otroligt mysig upplevelse! Alldeles stilla i spåret glider man fram på släden med glada hundar. Så var de så mysiga att gosa med också. Jag är glad att jag släppte slalomåkat som blir lätt tjatigt efter några dagar och tog mig upp på fjället med hundarna.” -Fredrik

”Riktigt kul upplevelse för familjen. Rekommenderas starkt” – Mattias

Läs gärna fler recensioner om våra turer på vår Facebook 

INTRESSERAD AV VÅRA LITE LÄNGRE TURER?

För att boka vår 2,5 timmestur eller dagsturer klicka dig vidare här

Boka din tur direkt online

Är du redo att boka ditt äventyr med hundspann?

  • Börja med att välja antal slädar. Ni kan enbart välja fler slädar om alla slädar har samma. antal deltagare. I annat fall ber vi er att göra en separat bokning för släde nummer två.
  • Nästa steg är att välja datum och i det steget klickar ni på + tecknet för att välja antalet deltagare/släde.

En släde rymmer max 2 vuxna och 3 barn (2-12 år) eller 3 vuxna (ca 240 kg last). Barn under 2 år åker gratis. För att slädarna ska gå så jämnt som möjligt ber vi dig att inte välja fler slädar än ni behöver. Vi reserverar oss också rätten att fördela gästerna enligt vad som blir bäst för turen. Vi kombinerar dock i regel inte olika sällskap.

Om du vill välja till avbokningsskydd, var noga med att välja 1 skydd per släde (ej per person). Mer info kring avbokning kan ni hitta här.

Är turen du tänkte åka fullbokad? Skicka då ett mail med antal vuxna och barn (2-12 år) ni vill boka samt vilka dagar och tider ni kan tänka er till: info@fjallaventyr.com så lägger vi er på väntelistan.

 

Om du vill välja till avbokningsskydd, var noga med att välja 1 skydd per släde (ej per person). Mer info kring avbokning kan ni hitta här.

 

Är turen du tänkte åka fullbokad? Skicka då ett mail med antal vuxna och barn (2-12 år) ni vill boka samt vilka dagar och tider ni kan tänka er till: info@fjallaventyr.com så lägger vi er på väntelistan.

 

Hundförare eller Mushers

Ludwig Lind

Grundare och VD sedan 2002. Musher, Fotograf, Äventyrare, certifierad Wilderness First Responder

Född och uppvuxen i Sälen och tredje generationens upplevsle-entreprenör. Passionerad hundförare "musher" och äventyrare sedan 1988. "Det jag älskar med Fjälläventyr är den känsla som skapas av kombination av natur, djur och där likasinnade möts för att prova något nytt för första gången."

+46 702 64 09 21
+46 280 210 11
ludwig@fjallaventyr.com

Björn Olsson

Fjällguide / cykelinstruktör, certifierad Wilderness First Responder

Passionerad fjällromantiker från Stockholm som tagit sig i kragen och bytt bjudluncher mot de fria vidderna. Cyklat mountainbike i hela sitt liv och och brinner för att hjälpa nya människor finna till cykelsporten och episka hundspannsupplevelser.

+46 768 81 33 30
+46 280 210 11
bjorn@fjallaventyr.com

ANDREAS ÖST

Fjällguide

Passionerad surfare oavsett årstid och underlag. Det finns bara en sak som kan toppa ett bra puderdump… och det är lunchen.

Emma Wågemar

Fjällguide

Tjejen från dom östgötska slätterna som i år hittat upp till Sälen. Med ett leende på läpparna lyser hon upp tillvaron hos oss alla. Finner ro och glädje i naturen som hon gärna sprider vidare.

+46 280 210 11
info@fjallaventyr.com

Ida Thomstad

Fjällguide

Oppvokst i en forsvarsfamilie med forkjærlighet for eventyr. Overlevelse i naturen, klatring og alle typen skikjøring har vært en stor del av mitt liv.

+4799035821
ida@fjallaventyr.com

Malin Mossberg

Fjällguide

Äventyrare som pendlar mellan Nya Zeeland och Sverige för äventyr i grottor och hundspannsturer i svenska fjäll.

+46 280 210 11
info@fjallaventyr.com

Tyler Brown

Fjällguide

Som en frisk Nya Zeeländsk fläkt berättar Tyler om äventyr från hela världen och om sin nyfunna kärlek för våra hundar.

+46 280 210 11
info@fjallaventyr.com

Don Mcgillicuddy

Fjäll och resguide

Fjälläventyrs största globetrotter är ursprungligen från Kanada men emigrerat till Sveriges fjäll och har drivit en boende anläggning helt of-the-grid på toppen av Fulufjället de senaste 15 åren. "Under lågsäsong packar jag ihop, tar med min 40 liters rygga och ett pass. Packa lätt och uppleva nya kulturer är kanske det jag brinner mest för och försöker lägga större delen av min lediga tid på att hitta nya spännande resmål."

+46 280 210 11
don@fjallaventyr.com

Vanliga frågor - FAQ

VART SAMLAS MAN?

Vi träffas mellan Gammelgården och Sälensfjällkyrka. Det finns en restaurang som heter Appetito, mitt emot Gammelgården. Där kan ni ställa er bil och gå de sista 70 metrarna till vår startplats vid vägen. Om du färdas till fots från Högfjällshotellet är det cirka 750 meter i östlig riktning längs väg 66. Position: 61°09’26.8″N 13°07’54.8″E

Det finns även en karta längst ner på denna sida.

NÄR SKA VI VARA PÅ PLATS?

Eftersom vi behöver samla in alla och ta betalt, är det viktigt att ni är där minst 15 minuter före avgång. Hundarna är väldigt otåliga och vi kan dessvärre inte vänta på er om ni är sena.

Vad händer om vi kommer försent till avgången?

Våra turer kräver minst 15 minuter uppsamling, genomgång och utdelning av spann. Våra hundar är ivriga att komma iväg liksom våra gäster och turen måste starta på bokad tid. Är ni inte på plats minst 15 minuter före bokad tid riskerar ni att förverka er plats utan ersättning.

MÅSTE TURERNA FÖRBOKAS?

Eftersom vi tar med hundar för antalet deltagare behöver din bokning ske senast dagen före. Tänk på att vara ute i minst 2 veckor i förväg om du vill försäkra dig om en specifik tid. Våra turer fylls upp fort! Du bokar hundspannen billigast direkt här på hemsidan.

HUR SKA JAG KLÄ MIG?

Klä dig som i skidbacken men byt ut pjäxorna mot skor med höga skaft. Givetvis har du mössa och goggles eller solglasögon. Om det är mycket vind kan man använda en balaklava eller liknande för ansiktet. Tänk också på att ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främst på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

KÖR VI SJÄLVA HUNDSPANNEN?

Japp, på våra turer är ni själva med och kör hundspannen. Det är inget att oroa sig för, alla är nybörjare och det räcker att en per släde kan köra.

HUR FUNGERAR PROVA-PÅ TURERNA?

Våra prova-på turer startar vid dammen nära Jacks BBQ Shack, nedanför Högfjällshotellet onsdagar och fredagar mellan kl 11-13. Turerna kräver ingen förbokning utan man ställer sig bara i kö för turen som tar ca 5 minuter. Här får man inte själv köra utan sitter i släden under hela turen. Betalning sker kontant eller med Swish och kostar 120 kr/vuxen och 100 kr/barn.

GÅR DET FORT?

Allt är relativt, men hastigheten är helt beroende på föret. Hundspann kan absolut vara en fartfylld aktivitet men även en upplevelse där man forserar ny terräng där ingen tidigare har åkt. Hastigheten är mellan 10 – 25 km/timme, vilket upplevs som fort när man står så nära snön.

HUR MYCKET ORKAR HUNDARNA DRA?

Våra hundar börjar sin träning tidigt på hösten och orkar dra flera mil om dagen. Det är faktiskt så att hundarna mår som absolut bäst av att få arbeta. I kilo brukar vi säga att hundarna drar sin dubbla kroppsvikt eller max 240 kg/släde. Skulle ekipagen bli tyngre så använder vi fler hundar.

KAN ALLA KÖRA HUNDSPANN?

De flesta som kommer till oss har aldrig kört hundspann tidigare. Du behöver vara frisk fysiskt och inte lida av några skelett eller muskelskador som hade hindrat dig att åka tex slalom. Gör du det, meddelar du det när du bokar så ser vi till att det finns en plats för dig hos guiden.

Vi har en två åring, kan hen följa med?

Vi brukar jämföra riskerna med att köra hundspann med skidåkning. Den risken man löper när man tar med små barn är i regel nedkylning så vi rekommenderar att man tar med ett extra täcke eller en filt till barnen.

JAG ÄR GRAVID/HAR EN ARM- BEN- RYGGSKADA, ÄR DET LÄMPLIGT FÖR MIG ATT ÅKA MED?

Det är individuellt och vi vill uppmärksamma att hundspann kan medföra vissa risker. Det är ungefär lika farligt som att åka skidor och känner du dig osäker kan du meddela oss om ditt tillstånd när du bokar så kan du få åka med guiden. Har du en arm- eller benskada uppmanar vi dig att alltid sitta i släden. Skulle du ha en ryggskada kan det vara en bättre idé att köra. Lederna som vi kör på kan vara skumpiga men håller man ner farten är det oftast inga problem.

KAN MAN BETALA MED KORT?

Bokar du din tur på vår hemsida behöver du betala direkt för att bekräfta din bokning. Om du bokar via mail skickar vi ut en betallänk där du bekräftar din bokning genom att betala över internet. Hör gärna av er på plats i Sälen om du inte har lyckats genomföra betalningen på din bokning. Du är då välkommen till vår butik på Fäbodvägen 10, före turen för att betala din upplevelse.

På fjället tar serveringen där vi gör ett kort stopp enbart kontanter.

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi kör oavsett väder men anpassar turen till rådande väderförhållanden. Snö, vind och kyla tillhör vår vardag och ger turen en annan dimension som kanske blir det ni uppskattar mest.

Här startar våra fjällturer med hundspann