Övernattningstur med hundspann i Sälen

Med start från Sälen ger vi oss iväg på ett dygn med äventyr tillsammans med våra hundar. Både nybörjare och lite mer luttrade äventyrare hälsas välkomna till ett minne för livet. Generellt kan man säga att ju tidigare på säsongen turen utgår, desto tuffare förhållanden. Givetvis anpassar vi turen efter deltagarna och dagens väderförutsättningar.

Turen går över våra fjäll ner genom skogen till Vålbrändans gamla fäbodvall. Här hämtas dricksvatten i hink och värme utvinns från ved i braskamminer eller öppen eld – så lagas också all mat. Den här turen ger dig en fördjupad kunskap i hundspannskörning och tillsammans sätter vi ihop våra team innan vi kör i väg ut i vildmarken.

Vi bor i stugor eller tält – beroende på önskemål. Här finns bastu och möjlighet att transportera både dryck och mat separat vilket gör att turen kan bli lika avkopplande och lyxig som spännande.

På hundspann kör man två och två. Det är ett smidigt sätt för att kunna hjälpas åt med att spänna för sina hundar, under själva körningen och slutligen för att utfodra sina kollegor som man efter en full dag har skapat ett väldigt speciellt band med.

Kommentar från en av våra gäster:

”Vilka fantastiska dagar med naturupplevelse i fokus! Tack vare helt fantastiska guider från Fjälläventyr fick vi ett helt magiskt fjälläventyr. Allt från maten som lagades på öppen eld till alla dessa underbara hundar var toppen.”  – Ingrid.

Läs gärna fler recensioner om våra turer på vår facebook grupp!

Ankomst

Vid träffas vid överenskommen startplats ca 10.30. Här går vi igenom lastning av slädar, körinstruktioner därefter får ni möta hundarna. Vi kommer först till vårt nattläger på sen eftermiddagen, efter några strapatsrika timmar på ett hundspann. Efter att hundar har fått mat eldas bastun varm och mat för kvällen förbereds. Den fåtaliga uppgifterna tillsammans med dålig nät-uppkoppling uppmanar till välbehövlig avkoppling tillsammans med både djur och uråldrig natur.

Dag 2

Redan vid 07:30 får hundar frukost och skådespelet med solens uppgång kan sporra även den mest morgontrötte. Det här är en del av äventyret och bör inte missas. Att hundarna är som mest gosiga på morgonen gör beslutet att kliva upp än enklare. Vi förbereder en stor frukost innan vi selar för hundarna för äventyren dag två. Är vinden och vädret med oss tar vi oss över Storfjället hem – annars går turen mer skyddat i skogen. Vi avrundar dagen strax efter 13:00 dag 2.

Ingår i resan

Boende

Boende enligt överenskommelse i 1 nätter. Vi bor i regel i fjällstuga men under förhållanden och enligt önskemål kan både tält och bivack ordnas

Mat och dryck

Middag dag 1 samt frukost dag 2. Eventuellt starkare drycker medtages

Sevärdheter

Vålbrändan har ett naturreservat med stor artrikedom och själva fäbodvallen brukades aktivt hela vägen fram 1996.

Utbildade guider

Guider certifierade med Wilderness First Responder och hög lokalkännedom

Dokumentation

På våra turer är kameran nästan alltid med för att ni även ska kunna rama in era minnen. Givetvis lägger vi den åt sidan om ni så önskar

Transporter

Flyger du in via Scandinavian Mountains Airport, hjälper vi dig med transfer. Vänligen maila in ditt flight nummer i samband med bokning.

Kommer du med bil, vi skickar ut information om mötesplats några dagar före avresa

Boka din tur direkt online

Välj datum som finns tillgängligt. Därefter väljer du antal personer som skall med. Vill du åka på egen släde kryssar du i det som extra på de som vill det. En släde rymmer max 2 vuxna (ca 240 kg last).

Vi reserverar oss också rätten att fördela gästerna enligt vad som blir bäst för turen. Vi kombinerar dock i regel inte olika sällskap.

Om du vill välja till avbokningsskydd, välj då enligt hur många personer ni bokar bokar, ett avbokningskydd=1 person

Guider, Mushers

Björn Olsson

Fjällguide / cykelinstruktör, certifierad WFR, WRT Pro

Passionerad fjällromantiker från Stockholm som tagit sig i kragen och bytt bjudluncher mot de fria vidderna. Cyklat mountainbike i hela sitt liv och fallit pladask för packrafting de senaste åren.

+46 280 210 11
bjorn@fjallaventyr.com

Ludwig Lind

Grundare och VD sedan 2002. Musher, Fotograf, Äventyrare, certifierad Wilderness First Responder

Född och uppvuxen i Sälen och tredje generationens upplevelse-entreprenör. Passionerad hundförare "musher" och äventyrare sedan 1988. "Det jag älskar med Fjälläventyr är den känsla som skapas av kombination av natur, djur och där likasinnade möts för att prova något nytt för första gången."

+46 280 210 11
ludwig@fjallaventyr.com

Anton Vöks

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Född och uppvuxen i Kopparberg och utbildad vildmark och äventyrsguide i Åre. Vandring, forsränning, skoter, skidguide och nu musher. Friluftsliv, sommar som vinter, hundar och inte minst kokkaffe.

+46 280 210 11
anton@fjallaventyr.com

Ida Thomstad

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Oppvokst i en forsvarsfamilie med forkjærlighet for eventyr. Overlevelse i naturen, klatring og alle typen skikjøring har vært en stor del av mitt liv.

+4799035821
ida@fjallaventyr.com

Vanliga frågor och hur du förbereder dig

VART SAMLAS MAN?

Våra turer kan komma att ändras beroende på väder. Vi försöker alltid köra där ni får ut mest av era dagar på fjället. Vi ger därför alltid besked om mötesplats i samband med turens startdatum. Vi räknar med att ni har egen bil och följer med efter oss till startplatsen för själva hundspannet. Räkna med 15 minuter upp till en timma från Sälen.

NÄR SKA VI VARA PÅ PLATS?

Beroende på var turen startar återkommer vi med när vi behöver träffas på morgonen. Vi föreslår därför att ni tar in på ett boende natten till att vi ska träffas. Hör gärna med oss om tips på boende och inför er tur håller vi kontakten på vart och när turen startar.

MÅSTE TURERNA FÖRBOKAS?

Det krävs endel förberedelser inför våra långturer. Tänk på att vara ute i minst 2 veckor i förväg om du vill försäkra dig om en plats. Våra turer fylls fort så det är klokt att vara ute i god tid.

 

KÖR VI SJÄLVA HUNDSPANNEN?

Japp, på våra turer är ni själva med och kör hundspannen. Det är inget att oroa sig för, alla är nybörjare och det räcker att en per släde kan köra. Det går även att boka ett eget spann där du får köra ensam.

GÅR DET FORT?

Allt är relativt, men hastigheten är helt beroende på föret. Hundspann kan absolut vara en fartfylld aktivitet men även en upplevelse där man forserar ny terräng där ingen tidigare har åkt. Hastigheten är mellan 10 – 25 km/timme, vilket upplevs som fort när man står så nära snön.

HUR MYCKET ORKAR HUNDARNA DRA?

Våra hundar börjar sin träning tidigt på hösten och orkar dra flera mil om dagen. Det är faktiskt så att hundarna mår som absolut bäst av att få arbeta. I kilo brukar vi säga att hundarna drar sin halva kroppsvikt eller max 210 kg/släde.

KAN ALLA KÖRA HUNDSPANN?

De flesta som kommer till oss har aldrig kört hundspann tidigare. Du behöver vara frisk fysiskt och inte lida av några skelett eller muskelskador som hade hindrat dig att åka tex slalom. I övrigt kommer vi gå igenom ordentligt före avfärd hur du kör och vad som krävs.

JAG ÄR GRAVID/HAR EN ARM- BEN- RYGGSKADA, ÄR DET LÄMPLIGT FÖR MIG ATT ÅKA MED?

Det är individuellt och vi vill uppmärksamma att hundspann kan medföra vissa risker. Det är ungefär lika farligt som att åka skidor och känner du dig osäker kan du meddela oss om ditt tillstånd när du bokar så får du antingen åka med guiden. Har du en arm eller benskada uppmanar vi dig att alltid sitta i släden. Skulle du ha en ryggskada kan det vara en bättre idag att köra. Lederna som vi kör på kan vara skumpiga men håller man ner farten är det oftast inga problem.

HUR BETALAR JAG?

I samband med din bekräftelse får du även en faktura på din tur. Din bokning blir giltig när fakturan är betald.

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi kör oavsett väder men anpassar turen till rådande väderförhållanden. Snö, vind och kyla tillhör vår vardag och ger turen en annan dimension som kanske blir det ni uppskattar mest. Tänk på att använda en balaklava eller liknande för ansiktet samt ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främt på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

HUR SKA JAG KLÄ MIG OCH VAD BEHÖVER JAG TA MED?

Klä er efter väder och vind. Tänk på att ta med en balaklava eller liknande för ansiktet samt ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främt på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! Givetvis har vi mössa på huvudet och det kan vara skönt med två par handskar, ett par att arbeta i och ett par tumvantar. För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

  • Vattenflaska
  • Mugg/kåsa, tallrik och bestick för utomhusbruk
  • Pannlampa
  • Hygienartiklar
  • Handduk/badkläder
  • Sovsäck som klarar -5°
  • Inneskor
  • Solglasögon/goggles eventuellt solskyddsfaktor
  • Extra underställ, strumpor och kalsonger
  • Eventuellt starkare drycker

Vilka försäkringar gäller?

Kolla upp vilka olycksfallsförsäkringar som gäller för dig samt vad som täcks av din hemförsäkring. Om du skulle vara på tjänsteresa eller konferens kollar du med din uppdragsgivare.

Vi har resegaranti ställda genom kammarkollegiet

Jag har tecknat avbokningsskydd, vad gäller?

Se avsnittet om avbokning här