Paddla Packraft

En packraft är en liten uppblåsbar gummibåt. Den väger bara några kilon och är lätt att bära med sig i packningen, ändå är den stabil och tålig nog för tuffa äventyr i vildmarken! Och framförallt, den är makalöst rolig att paddla med.

Packrafts är det perfekta verktyget till att utforska små åar och vattendrag runt Sälenfjällen, norra Dalarna och Trysil. Våra turer går både i Sverige och Norge beroende på var de finaste åarna och miljöerna är som bäst för dagen. Båtarna blåser vi upp på några minuter, vi flyter fram och paddlar längs strömmande vattendrag. Den som älskar utmaningar och vill känna kraften från vattnet bokar vår kurs i forspaddling – två blöta dagar med massor av paddling där vi lär ut grunderna i räddning och hur man läser vatten.

Familjetur med packraft

Ta med barnen på paddlingsäventyr kring Sälenfjällen!

Äventyrsturen med packraft

En blöt heldag i fantastisk natur med spänning, forsande vatten och utmaningar.

Tre dagar i vildmarken

Häng med på ett episkt äventyr i tre dygn. Vildmark, vilda forsar och våta skor utlovas!

Kurs i forspaddling

Lär dig grunderna i navigering och säkerhet i forsmiljö. Två dagar med teori och praktik i våra roligaste vatten.

Det här är Packrafting

Packraft utvecklades i Alaska på 70-talet av fjällvandrare som behövde korsa de större älvarna som låg i vägen för dem. Då var det livbåtar från mindre flygplan som användes, men dagens moderna båtar är något helt annat. Som en av de snabbast växande friluftstrenderna de senaste åren har materialutvecklingen gått fort framåt. En packraft idag kan väga endast några kilo och packas smidigt ihop till storleken av en sovsäck när den inte används. Men väl uppblåst och i vattnet blir den en stabil, agil och väldigt rolig flytfarkost som klarar forsar upp till klass 4 med rätt paddlare i sätet.

Packraft paddlas som en kajak med dubbelbladig paddel. För fors använder vi korta paddlar med breda blad för att få bra grepp om det snabbare vattnet strax under skrovet. Vi har paddlar med såväl aluminiumskaft som glasfiber.

Båten är en i grunden ganska enkel konstruktion, ett lätt skrov med en ventil för att få in och ut luft, en uppblåsbar sits och några fästanordningar för packning och tillbehör. Därutöver finns det en massa varianter och förbättringar beroende på vad du som paddlare önskar åstadkomma med båten.

Vi har valt att köpa in rafts från amerikanska Kokopelli, en av världens främsta tillverkare. Vi har ca 25 båtar, en blandning av märkets alla modeller. För en packraft är inte bara en packraft, det finns stora skillnader mellan modellerna beroende på vad de ska användas till.

Kokopelli Twain Dubbelbåt

Packraft med extra längd och två säten. Vi använder den på våra familjeturer när barn mellan 7 och 12 paddlar i sällskap av en medhavd vuxen. Storleken till trots är båten lätt och smidig!

Kokopelli XPD, slitvarg för lugnare vatten.

Tålig och kompakt konstruktion och få delar som kan strula. Perfekt båt för våra familjeturer, den smidiga storleken passar ungdomar och vuxna upp till ca 1,85 cm.

 

Kokopelli Nirvana & Recon Self Bailer

Forspaddlings-båtar med självläns som gör att vattnet som sköljer över dig också rinner igenom botten på båten. Garanterar att du blir blöt helt enkelt, men är även smidig att ta sig i och ur och lämpar sig utmärkt för våra kurser och turer med utmanande forspaddling.

Kokopelli Nirvana och Rogue med Spraydeck.

Lätta men stabila båtar för fors och långtur med täckt skrov och kjol för att hålla vattnet på utsidan och paddlaren torr. Dessa båtar använder vi när det är kallt, och på övernattningsturer när komfort och värme är centralt. Båtarna är även utrustade med en lufttät dragkedja som gör hela skrovet till förvaring. Där packar vi tält, kök och torrt ombyte på våra långa turer.

Utrustning och erfarenhet spelar roll.

Alla våra turer leds av en guide som är certifierad Whitewater Rescue Technician Professional och vi övar löpande på räddningsscenarion. På varje tur har vi relevant utrustning för att kunna leda turen säkert och kunna reda ut de situationer som kan uppstå. Bilden nedan visar en del av den viktiga personliga utrustning som varje guide är utrustad med. Vissa av dessa grejer får du som gäst låna av oss, som hjälm och flytväst. Du erbjuds alltid våtdräkt på våra turer, och vi håller det som krav på många av dem.