Mini-expedition i hjärtat av Skandinavien

Efter många år av långturer har vi sett ett ökat intresse bland våra gäster att lära sig mer om flerdagarsturer med boende i tält. Här är all utrustning som vi behöver med, packad i våra slädar och vi styr våra dagar efter vad väder och vind tillåter. Vi utnyttjar dagarnas solljus och vilar när det är mörkt, då infinner sig en avkoppling som känns uråldrig och helt naturlig.

Dagarna börjar med utfodring, vattning och rastning av hundarna. Därefter tillreds egen frukost. Därefter är det dags att riva lägret, packa allting noggrant och sedan spänna för hundarna. Längs vår väg bygger vi nya kök med nya utsikter för varje lunch och middag.

Den här turen vänder sig till dig som planerar en längre vinterexpedition och vill få nyttiga tips på vägen eller för dig som tidigare har deltagit på en längre tur med oss och nu vill ha en mer djupgående vildmarkskänsla långt från buller och skidsystem. En generell regel är,  att ju tidigare på säsongen turen startar desto tuffare kan förhållandena vara. Givetvis anpassar vi turen efter deltagarnas förmågor och rådande väderförutsättningar.

Turen går i Sveriges vidsträckta höglandsplatåer och fjällmiljöer, vid rätta förutsättningar kanske turen tar oss över till Norge.

Vi bor i tält och bygger nya nattläger längs vår väg. På hundspann kör man gärna två och två. Det är ett smidigt sätt för att kunna hjälpas åt med att spänna för sina hundar, under själva körningen och slutligen för att utfodra sina kollegor som man efter en full dag har skapat ett väldigt speciellt band med. Det finns även som alternativ att välja egen släde.

Anmäl dig redan idag på info@fjallaventyr.com eller boka direkt online!

Ta gärna del av recensionerna från våra turer på vår facebookgrupp!

Ankomst

Räkna med att mötas upp vid startplatsen ca 10.00. Beroende på väder så kan startplatsen ändras och vi kan komma att be er följa upp vår bilkaravan för att hitta en bra startplats för vår tur. Mer om detta kommer i ett separat mail några veckor före avresa, där kommer ni även få en packlista för kompletteringar och komma med önskemål om mat.

På plats bekantar vi oss med övriga resenärer och tar del av körinstruktioner, kort historik om hundspann, lite allmänt bra tips inför avfärd och resplan. Därefter får ni möta hundarna. Tillsammans sätter vi ihop våra team och när crescendot av hundarnas ylande har nått sitt kulmen brukar det vara dags att åka. Räkna med långa dagar på släden och att alla måltider äts utomhus. Kvällens nattläger bestäms efter dagens prestationer och väder.

Dag 2

Redan vid 06:00 får hundar frukost och skådespelet med solens uppgång kan sporra även den mest morgontrötte. Det här är en del av äventyret och bör inte missas. Att hundarna är som mest gosiga på morgonen gör beslutet att kliva upp än enklare. Vi förbereder egen frukost innan vi river vårt nattläger och packar våra slädar för nästa dags utflykt.

Dag 3

Dagen börjar som dag två. Efter tre långa dagar på fjället söker vi oss mot en fjällstation med Bastu och möjlighet för isvaksbad. Natten spenderas enligt egna önskemål i tält eller på mer bekväma madrasser i värmen av en gjötulspis.

Dag 4

Vi börjar vår dag likt de andra och nu sitter både rutiner och namnen på hundarna. Efter en god frukost tar vi sikte på vår utgångspunkt och parkeringen för bilarna. Räkna med att vara åter ca 13:00.

Ingår i resan

Boende

Boende enligt överenskommelse i 3 nätter. Vi bor i regel i tält på denna tur men under sista natten kan en fjällstuga och bastu vara ordnas. Tält och sovsäck ingår i resan – reselakan ingår ej men kan beställas av oss.

Mat och dryck

All mat och dryck från ankomstdagens morgon till lunch avresedag ingår. Eventuellt starkare drycker medtages

Sevärdheter

Vi kommer vistas i olika nationalparker, Dalarnas höglandsplatåer och beroende på sträckning kan vi se Njupeskär, Old Tjikko och platser för gamla bosättningar och altarplatser för pilgrimerna.

Utbildade guider och utrustning

Guider certifierade med Wilderness First Responder och/eller First Aid och hög lokalkännedom. Givetvis all nödvändig utrustning för att köra hundspann

Dokumentation

På våra turer är kameran nästan alltid med för att ni även ska kunna rama in era minnen. Givetvis lägger vi den åt sidan om ni så önskar

Transporter

Flyger du in via Scandinavian Mountains Airport, hjälper vi dig med transfer. Vänligen maila in ditt flight nummer i samband med bokning.

Kommer du med bil, vi skickar ut information om mötesplats några dagar före avresa

Boka din tur direkt online

Välj datum som finns tillgängligt. Därefter väljer du antal personer som skall med. Vill du åka på egen släde kryssar du i det som extra på de som vill det. En släde rymmer max 2 vuxna (ca 240 kg last).

Vi reserverar oss också rätten att fördela gästerna enligt vad som blir bäst för turen. Vi kombinerar dock inte olika sällskap.

Om du vill välja till avbokningsskydd, välj då enligt hur många personer ni bokar, ett avbokningskydd=1 person

Guider, Mushers

Björn Olsson

Fjällguide / cykelinstruktör, certifierad WFR, WRT Pro

Passionerad fjällromantiker från Stockholm som tagit sig i kragen och bytt bjudluncher mot de fria vidderna. Cyklat mountainbike i hela sitt liv och fallit pladask för packrafting de senaste åren.

+46 280 210 11
bjorn@fjallaventyr.com

Ludwig Lind

Grundare och VD sedan 2002. Musher, Fotograf, Äventyrare, certifierad Wilderness First Responder

Född och uppvuxen i Sälen och tredje generationens upplevelse-entreprenör. Passionerad hundförare "musher" och äventyrare sedan 1988. "Det jag älskar med Fjälläventyr är den känsla som skapas av kombination av natur, djur och där likasinnade möts för att prova något nytt för första gången."

+46 280 210 11
ludwig@fjallaventyr.com

Galleri

Vanliga frågor och hur du förbereder dig

VART SAMLAS MAN?

Våra turer kan komma att ändras beroende på väder. Vi försöker alltid köra där ni får ut mest av era dagar på fjället. På Fulufjället, Vedungsfjället, Sälenfjällen eller Femunden i Norge. Vi ger därför alltid besked om mötesplats i samband med turens startdatum. Vi räknar med att ni har egen bil och följer med efter oss till startplatsen för själva hundspannet. Räkna med 15 minuter upp till 1,5 timme från Sälen.

NÄR SKA VI VARA PÅ PLATS?

Beroende på var turen startar återkommer vi med när vi behöver träffas på morgonen. Vi föreslår därför att ni tar in på ett boende natten till att vi ska träffas. Hör gärna med oss om tips på boende och inför er tur håller vi kontakten på vart och när turen startar.

MÅSTE TURERNA FÖRBOKAS?

Det krävs en del förberedelser inför våra långturer. Tänk på att vara ute i minst 2 veckor i förväg om du vill försäkra dig om en plats. Våra turer fylls fort så det är klokt att vara ute i god tid.

 

KÖR VI SJÄLVA HUNDSPANNEN?

Japp, på våra turer är ni själva med och kör hundspannen. Det är inget att oroa sig för, alla är nybörjare och det räcker att en per släde kan köra. Det går även att boka ett eget spann där du får köra ensam.

GÅR DET FORT?

Allt är relativt, men hastigheten är helt beroende på föret. Hundspann kan absolut vara en fartfylld aktivitet men även en upplevelse där man forserar ny terräng där ingen tidigare har åkt. Hastigheten är mellan 10 – 25 km/timme, vilket upplevs som fort när man står så nära snön.

HUR MYCKET ORKAR HUNDARNA DRA?

Våra hundar börjar sin träning tidigt på hösten och orkar dra flera mil om dagen. Det är faktiskt så att hundarna mår som absolut bäst av att få arbeta. I kilo brukar vi säga att hundarna drar sin halva kroppsvikt eller max 240 kg/släde.

KAN ALLA KÖRA HUNDSPANN?

De flesta som kommer till oss har aldrig kört hundspann tidigare. Du behöver vara frisk fysiskt och inte lida av några skelett- eller muskelskador som hade hindrat dig att åka tex slalom. I övrigt kommer vi gå igenom ordentligt före avfärd hur du kör och vad som krävs.

JAG ÄR GRAVID/HAR EN ARM- BEN- RYGGSKADA, ÄR DET LÄMPLIGT FÖR MIG ATT ÅKA MED?

Det är individuellt och vi vill uppmärksamma att hundspann kan medföra vissa risker. Det är ungefär lika farligt som att åka skidor och känner du dig osäker kan du meddela oss om ditt tillstånd när du bokar så får du antingen åka med guiden. Har du en arm eller benskada uppmanar vi dig att alltid sitta i släden. Skulle du ha en ryggskada kan det vara en bättre idé att köra. Lederna som vi kör på kan vara skumpiga men håller man ner farten är det oftast inga problem.

HUR BETALAR JAG?

I samband med din bekräftelse får du även en faktura på din tur. Din bokning blir giltig när fakturan är betald.

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi kör oavsett väder men anpassar turen till rådande väderförhållanden. Snö, vind och kyla tillhör vår vardag och ger turen en annan dimension som kanske blir det ni uppskattar mest. Tänk på att använda en balaklava eller liknande för ansiktet samt ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främt på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

HUR SKA JAG KLÄ MIG OCH VAD BEHÖVER JAG TA MED?

Klä er efter väder och vind. Tänk på att ta med en balaklava eller liknande för ansiktet samt ha ordentligt med utrymme i skorna. Underställ i ull eller syntet är ett måste, undvik alltid bomull närmast kroppen och på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! Använd gärna skor med ordentlig isolering, det är viktigare med värmekomfort än att den är anpassad att gå långt i. Eftersom vi bor i tält är en löstagbar innesko att rekommendera. Givetvis har vi mössa på huvudet och det kan vara skönt med två par handskar, ett par att arbeta i och ett par tumvantar. För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

  • Vattenflaska
  • Mugg/kåsa, tallrik och bestick för utomhusbruk
  • Kniv
  • Pannlampa
  • Hygienartiklar
  • Handduk/badkläder
  • Reselakan eller sovpåse för sovsäck
  • Solglasögon/goggles eventuellt solskyddsfaktor
  • Extra underställ, strumpor och kalsonger
  • Eventuellt starkare drycker

Vi kommer även kontakta er för att gå igenom er utrustning några veckor före avfärd.

Vilka försäkringar gäller?

Kolla upp vilka olycksfallsförsäkringar som gäller för dig samt vad som täcks av din hemförsäkring. Om du skulle vara på tjänsteresa eller konferens kollar du med din uppdragsgivare.

Vi har resegaranti ställda genom kammarkollegiet

Jag har tecknat avbokningsskydd, vad gäller?

Se avsnittet om avbokning här