Halvdagsturen på 2,5 timme

Har du redan kört en hundspannstur med oss eller vill du bara få lite mer tid på släden? Vår halvdagstur är på 2,5 timme och startar med att ni får vara med och delta i uppsättningen av ert spann som ni kör själva. Lär er hur man selar hundarna och se hur vi bygger ett team. Vilka hundar får springa längst fram, varför väljer man vissa hundar att springa närmast släden och vart springer ledarhunden?  Efter instruktioner och säkerhetsgenomgång fortsätter vår tur upp på kalfjället och vårt mål är Hemfjällstugan eller Storfjällsgraven där vi gör en lite längre paus. Njut av en våffla och lite varm dryck eller tillbringa tiden med våra supermysiga hundar och lär dig mer om hur livet är som draghund. Vår halvdagsturer håller ett mindre antal deltagare vilket ger en intimare och mer exklusiv känsla.

Vi ber er vara på vår startplats minst 15 minuter före avresa, eller 30 minuter före om ni vill vara säkra på att få hjälpa till att sätta ut spannen.

Tänk på att hundspannsturen behöver förbokas i tid och det görs säkrast direkt online i bokningskalendern nedan. Var noga med datum och starttid, felaktigt bokad tur ersätts ej.

Bokningsförfrågningar som görs via mail läggs enbart in i mån av plats och förskottsbetalas via sms-länk. Vi ber dig därför att uppge; För – efternamn, telefonnummer, starttid och datum, antal vuxna samt barn under 12 år, om ni vill inkludera fika och avbokningsskydd.

”Vill verkligen tacka er för en fantastisk upplevelse! Ert engagemang och tålamod. Det ska ni ha en eloge för. 11 olika människor i en grupp.

Än en gång tack för att ni med alla spann tog oss ut på detta äventyr… Jag kommer garanterat att göra detta igen. Ska bara försöka få med mig några fler av mina vänner som har intresset.”

-Anna-Lena

Boka din tur direkt online

Är du redo att boka ditt äventyr med hundspann?

  • Deltagare. Här väljer du antal slädar. Varje släde rymmer 2 vx och 2 barn eller 210 kg passagerarvikt.
  • Väl sedan datum och pris efter antalet passagerare per släde. Välj lägg i kundvagnen.
  • Gå till vagn. Komplettera med namn, mail och telefonnr. Under Order summary kan du välja att ta bort oönskade Hundspann.
  • Fortsätt. Komplettera gärna din bokning med Fika vid stoppet på fjället samt ett avbokningsskydd. Detta kan du göra per släde,
  • Utcheckning. I sista steget godkänner du våra avbokningsvilkor samt checkar ut.

Förbeställ fika vid stoppet på fjället
Serveringen på fjället tar dessvärre enbart emot Mastercard, så om du vill kan du förbeställa din fika när du bokar din tur.  En fika motsvarar en varm dryck och en bulle. Välj mellan kaffe/the eller varmchoklad.

Avbokningsskydd?
Vi rekommenderar att du i samband med din bokning tecknar ett avbokningsskydd. Ersättning utgår om du rimligen inte kan genomföra din resa på grund av att du, ditt ressällskap, eller någon till er nära anhörig drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Avbokningskyddet är giltigt fram till 24 timmar innan aktiviteten börjar. Läs gärna mer om våra avbokningsregler här

Är turen du tänkte åka fullbokad? Skicka då ett mail med antal vuxna och barn (2-12 år) ni vill boka samt vilka dagar och tider ni kan tänka er till: info@fjallaventyr.com så lägger vi er på väntelistan.

Hundförare eller Mushers

Ludwig Lind

Grundare och VD sedan 2002. Musher, Fotograf, Äventyrare, certifierad Wilderness First Responder

Född och uppvuxen i Sälen och tredje generationens upplevelse-entreprenör. Passionerad hundförare "musher" och äventyrare sedan 1988. "Det jag älskar med Fjälläventyr är den känsla som skapas av kombination av natur, djur och där likasinnade möts för att prova något nytt för första gången."

+46 280 210 11
ludwig@fjallaventyr.com

Björn Olsson

Fjällguide / cykelinstruktör, certifierad WFR, WRT Pro

Passionerad fjällromantiker från Stockholm som tagit sig i kragen och bytt bjudluncher mot de fria vidderna. Cyklat mountainbike i hela sitt liv och fallit pladask för packrafting de senaste åren.

+46 280 210 11
bjorn@fjallaventyr.com

Ida Thomstad

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Oppvokst i en forsvarsfamilie med forkjærlighet for eventyr. Overlevelse i naturen, klatring og alle typen skikjøring har vært en stor del av mitt liv.

+4799035821
ida@fjallaventyr.com

Axel Skotte

Fjällguide, Certifierad WRT Pro

Fjällets yngling som det till trots har flest timmar i och strax utanför en packraft. Hundälskande före detta skidfantom med ett lugn som smittar av sig och företagets absoluta etta på att göra fläskpannkaka.

+46 280 210 11
axel.skotte@fjallaventyr.com

Lisa Carlson

Fjällguide

Kombinerar nyfikenhet med lugn, pannben med empati och har en fantastisk hand med hundarna. Trivs sommartid bäst med tältet på ryggen eller med en paddel i handen.

lisa@fjallaventyr.com

Paula Kripena

Fjällguide

Serviceproffset som byter vita vidder, snöstormar och hundspann på vintern mot lyxyachts i medelhavet på sommaren. Paula är Fjälläventyrs främsta språkgeni så länge du inte talar svenska med henne.

+46 280 210 11
paula@fjallaventyr.com

Christian Ekstrand

Fjällguide och eventansvarig

Christian är en go å glad gubbe från västkusten som efter många år i restaurang miljö äntligen hittat ut i skog och natur. Har studerat Outdoor Adventure Management i USA, WRT PRO, Quiz vinnare.

+46 280 210 11
christian@fjallaventyr.com

Vanliga frågor - FAQ

VART SAMLAS MAN?

Vi träffas mellan Gammelgården och Sälensfjällkyrka. Det finns en restaurang som heter Appetito, mitt emot Gammelgården. Där kan ni ställa er bil och gå de sista 70 metrarna till vår startplats vid vägen. Om du färdas till fots från Högfjällshotellet är det cirka 750 meter i östlig riktning längs väg 66. Position: 61°09’26.8″N 13°07’54.8″E

Det finns även en karta längst ner på denna sida.

NÄR SKA VI VARA PÅ PLATS?

Eftersom vi behöver samla in alla och ta betalt, är det viktigt att ni är där minst 15 minuter före avgång. Hundarna är väldigt otåliga och vi kan dessvärre inte vänta på er om ni är sena.

Vad händer om vi kommer försent till avgången?

Våra turer kräver minst 15 minuter uppsamling, genomgång och utdelning av spann. Våra hundar är ivriga att komma iväg liksom våra gäster och turen måste starta på bokad tid. Är ni inte på plats minst 15 minuter före bokad tid riskerar ni att förverka er plats utan ersättning.

MÅSTE TURERNA FÖRBOKAS?

Eftersom vi tar med hundar för antalet deltagare behöver din bokning ske senast dagen före. Tänk på att vara ute i minst 2 veckor i förväg om du vill försäkra dig om en specifik tid. Våra turer fylls upp fort! Du bokar hundspannen billigast direkt här på hemsidan.

HUR SKA JAG KLÄ MIG?

Klä dig som i skidbacken men byt ut pjäxorna mot skor med höga skaft. Givetvis har du mössa och goggles eller solglasögon. Om det är mycket vind kan man använda en balaklava eller liknande för ansiktet. Tänk också på att ha ordentligt med utrymme i skorna. Undvik såklart alltid bomull närmaste kroppen och främst på fötterna. En ullsocka brukar räcka fint om skon har ordentligt med utrymme! För varma och proffsiga vildmarkskläder, vänligen besök vår webshop www.nordicadventure.com

KÖR VI SJÄLVA HUNDSPANNEN?

Japp, på våra turer är ni själva med och kör hundspannen. Det är inget att oroa sig för, alla är nybörjare och det räcker att en per släde kan köra.

GÅR DET FORT?

Allt är relativt, men hastigheten är helt beroende på föret. Hundspann kan absolut vara en fartfylld aktivitet men även en upplevelse där man forserar ny terräng där ingen tidigare har åkt. Hastigheten är mellan 10 – 25 km/timme, vilket upplevs som fort när man står så nära snön.

HUR MYCKET ORKAR HUNDARNA DRA?

Våra hundar börjar sin träning tidigt på hösten och orkar dra flera mil om dagen. Det är faktiskt så att hundarna mår som absolut bäst av att få arbeta. I kilo brukar vi säga att hundarna drar sin dubbla kroppsvikt eller max 210 kg/släde.

KAN ALLA KÖRA HUNDSPANN?

De flesta som kommer till oss har aldrig kört hundspann tidigare. Du behöver vara frisk fysiskt och inte lida av några skelett eller muskelskador som hade hindrat dig att åka tex slalom. Gör du det, meddelar du det när du bokar så ser vi till att det finns en plats för dig hos guiden.

Vi har en två åring, kan hen följa med?

Vi brukar jämföra riskerna med att köra hundspann med skidåkning. Den risken man löper när man tar med små barn är i regel nedkylning så vi rekommenderar att man tar med ett extra täcke eller en filt till barnen.

JAG ÄR GRAVID/HAR EN ARM- BEN- RYGGSKADA, ÄR DET LÄMPLIGT FÖR MIG ATT ÅKA MED?

Det är individuellt och vi vill uppmärksamma att hundspann kan medföra vissa risker. Det är ungefär lika farligt som att åka skidor och känner du dig osäker kan du meddela oss om ditt tillstånd när du bokar så kan du få åka med guiden. Har du en arm- eller benskada uppmanar vi dig att alltid sitta i släden. Skulle du ha en ryggskada kan det vara en bättre idé att köra. Lederna som vi kör på kan vara skumpiga men håller man ner farten är det oftast inga problem.

KAN MAN BETALA MED KORT?

Bokar du din tur på vår hemsida behöver du betala direkt för att bekräfta din bokning. Om du bokar via mail skickar vi ut en betallänk där du bekräftar din bokning genom att betala över internet. Hör gärna av er på plats i Sälen om du inte har lyckats genomföra betalningen på din bokning. Du är då välkommen till vår butik på Fäbodvägen 10, före turen för att betala din upplevelse.

VAD HÄNDER OM DET BLIR DÅLIGT VÄDER?

Vi kör oavsett väder men anpassar turen till rådande väderförhållanden. Snö, vind och kyla tillhör vår vardag och ger turen en annan dimension som kanske blir det ni uppskattar mest.

Vi bor på Lindvallen Sälfjällstorget, hur tar vi oss till er startplats?

Med bil tar det under normala omständigheter ca 10 minuter (ca 6 km) från Lindvallen och Sälfjällstorget. Ni kör mot Högfjällshotellet och parkerar vid Högfjällsgården. Har ni passerat Högfjällshotellet – har ni kört för långt.. Därefter går ni ca 100 meter från parkering till vår startplats.

Ni kan också välja att ta skid och badbussen. Vänligen kolla på Skistars hemsida för rätt avgångar.

Tänk på att ni behöver vara på plats senast 15 minuter före bokad avfärd och att både bilköer och snöigt väder kan mer än tredubbla er tidsåtgång för vägsträckan.

Vi bor i Tandådalen eller Hundfjället, hur tar vi oss till er startplats?

Med bil tar det under normala omständigheter ca 10 minuter (ca 10 km) från Tandådalen och Hundfjället. Ni kör förbi Högfjällshotellet och efter ca 700 meter ser ni oss på höger sida av vägen. Om ni då kör ytterligare ca 100 meter finns det parkeringsplatser på Högfjällsgården eller Restaurang Appetito.

Ni kan också välja att ta skid och badbussen. Vänligen kolla på Skistars hemsida för rätt avgångar.

Tänk på att ni behöver vara på plats senast 15 minuter före bokad avfärd och att både bilköer och snöigt väder kan mer än tredubbla er tidsåtgång för vägsträckan.

Vi bor i Kläppen, hur tar vi oss till er startplats?

Med bil tar det under normala omständigheter ca 20 minuter (ca 20 km) från Kläppen. Ni kör förbi infarten till Lindvallen och efter ca 4 km ser ni oss på vänster sida av vägen. Passerar ni Högfjällshotellet har ni kört för lång. Det finns parkeringsplatser på Högfjällsgården eller Restaurang Appetito.

Tänk på att ni behöver vara på plats senast 15 minuter före bokad avfärd och att både bilköer och snöigt väder kan mer än tredubbla er tidsåtgång för vägsträckan.

Vi bor i Stöten, hur tar vi oss till er startplats?

Med bil tar det under normala omständigheter ca 30 minuter (ca 30 km) från Stöten. Ni kör förbi Högfjällshotellet och efter ca 700 meter ser ni oss på höger sida av vägen. Om ni då kör ytterligare ca 100 meter finns det parkeringsplatser på Högfjällsgården eller Restaurang Appetito.

Tänk på att ni behöver vara på plats senast 15 minuter före bokad avfärd och att både bilköer och snöigt väder kan mer än tredubbla er tidsåtgång för vägsträckan.

Hör av er till oss om ni skulle behöva hjälp med transporter.

Här startar våra fjällturer med hundspann